fbpx

Wat is het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org?

De bovenstaande vraag lees ik regelmatig terug in Facebookgroepen en op Instagram. Veel mensen denken dat WordPress maar één CMS systeem heeft maar dat is niet het geval. WordPress heeft namelijk twee verschillende systemen en daar zitten een aantal belangrijke verschillen tussen.

Verschil 1: De mogelijkheden zijn bij wordpress.org zijn eindeloos

Het grootste verschil tussen wordpress.org en wordpress.com is dat bij de .org versie je alles in eigen beheer hebt. Je regelt bij .org zelf de hosting, installeert op je domein naar WordPress en je kan daarna alle kanten op. 

Bij wordpress.com is dat een ander verhaal. Je schaft bij wordpress.com namelijk een thema aan waar je aan vast zit waardoor de bewegingsruimte in de website veel kleiner is. Je kan dus geen grote aanpassingen verrichten en extra plugins installeren.

Verschil 2: Techniek

Bij wordpress.com komt geen techniek aan de pas. Je werkt binnen de standaard builder van het thema en je hoeft geen kennis van code te hebben om de website te kunnen aanpassen.

Nu is er een misverstand dat je dat wel moet hebben bij gebruik van wordpress.org maar dat is niet het geval. Zoals je misschien wel weet bouwen wij de websites en webshops van onze klanten altijd met wordpress.org en WooCommerce icm de visual builder Elementor. Met Elementor heb je ook geen technische kennis nodig om een website aan te passen. Stukjes code zorgen voor de finishing touch maar is niet altijd noodzakelijk.

Verschil 3: SEO 

Als je er voor wil zorgen dat een website goed vindbaar is op Google, is het niet slim om voor wordpress.com te kiezen. .com biedt alleen de mogelijkheid aan om via een ingebouwde tools de statistieken te bekijken maar echt optimaliseren voor Google is helaas niet mogelijk. Dat is bij wordpress.org wel het geval. Daar kan je verschillende plugins installeren waar je bepaalde instellingen kan maken zodat de positie van jouw website in Google wordt vergroot. 

Persoonlijk zou ik altijd adviseren om te kiezen voor wordpress.org. Doordat er geen limieten zijn aan het CMS systeem, kan je alle kanten op en kan het CMS systeem meegroeien met jouw bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik ben Eline van Doorn.

Als online designer en strateeg help ik ondernemers door ijzersterke websites & visual identity’s te ontwikkelen die er niet alleen visueel aantrekkelijk uitzien maar ook zorgen voor conversie.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Nieuw:

De Elivado bibliotheek

Vol templates, e-guides en mini webinars die er voor zorgen dat jij het uiterste uit jouw website blijft halen.

Reageren
1
Stuur Eline een bericht!
Hi,

Heb je een vraag? Stel hem via WhatsApp!