Jouw zakelijke doelen voor 2025 zijn helder maar is je website daar ook al klaar voor?

Het Website Strategie Gameplan is speciaal ontworpen voor online ondernemers zoals jij, die hun website willen klaar maken voor het nieuwe jaar zonder technisch gedoe. In vijf overzichtelijke stappen ga je aan de slag om je website klaar te maken voor 2025.

Starten met Elementor in 5 stappen

Geschreven door

Eline van Doorn

Wil jij starten met Elementor? Elementor is een krachtige tool waarmee je prachtige websites kunt bouwen zonder enige programmeerkennis. Als je net begint met het gebruik van Elementor, kan het een beetje overweldigend lijken. Maar maak je geen zorgen, in dit artikel ga ik je door de eerste stappen leiden om je op weg te helpen naar het bouwen van je droom website.

Liever alle stappen bekijken in een uitlegvideo? Bekijk dan onderstaande video.

Starten met Elementor - Stap 1: Hello Theme installeren

Elementor heeft zijn eigen lichtgewicht thema genaamd “Hello”. Het Hello thema is speciaal ontworpen om perfect samen te werken met Elementor en biedt maximale flexibiliteit en prestaties. Je kunt het Hello thema gratis downloaden vanaf de WordPress-thema bibliotheek en het vervolgens installeren en activeren zoals je dat zou doen met andere WordPress-thema’s.

Starten met Elementor in 5 stappen

Starten met Elementor - Stap 2: Installeer Elementor (Pro)

De eerste stap is om de Elementor plugin te installeren op je WordPress website. Ga naar je WordPress-dashboard, navigeer naar ‘Plugins’ en klik op ‘Nieuwe toevoegen’. Zoek naar “Elementor” en klik op ‘Installeren’ en daarna op ‘Activeren’.  

Twijfel je of je Elementor Pro wil gebruiken? Als je gebruikmaakt van Hello theme is Elementor Pro in mijn ogen een must.

Elementor Pro voegt extra widgets en functies toe aan Elementor, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt bij het bouwen van een website. Als je gebruik maakt van Elementor Pro, heb je eigenlijk geen extra plugins nodig voor het bouwen van ijzersterke pagina’s.

Ga naar Elementor.com en koop een licentie voor Elementor Pro. Download het zipbestand van Elementor Pro vanuit je account op Elementor.com. Ga naar je WordPress-dashboard, navigeer naar ‘Plugins’ en klik op ‘Nieuwe toevoegen’. Klik op ‘Plugin uploaden’, selecteer het zipbestand van Elementor Pro en klik op ‘Nu installeren’. Activeer vervolgens Elementor Pro met je licentiesleutel.

Starten met Elementor in 5 stappen

Starten met Elementor - Stap 3: Globale styling instellingen

Als je makkelijk en snel wilt blijven werken aan je website in de toekomst, is het belangrijk dat je direct vanaf de start al daarop gaat voorsorteren tijdens de bouw van je website. Daarom is het belangrijk dat je eerst de huisstijl van je bedrijf gaat toevoegen voordat je aan de slag gaat met het maken van pagina’s.  

Via het custom fonts tabblad kan je de lettertypes van je huisstijl uploaden. Kom je erachter dat je niet alle bestand onderdelen van het lettertype hebt? Haal ze dan eerst door deze handige tool via transfonter.org zodat je het lettertype als het ware “in stukjes hakt.” 

Daarna kan je via de Site Settings van je website alle kleuren, lettertypes en het logo van je bedrijf toevoegen. De Site Settings bezoek je door naar het tabblad Templates te gaan in het dashboard en daarna het Default template via de “bewerk met Elementor” optie aan te klikken. 

Als je dit hebt gedaan worden de site settings geopend en kan je de kleurcodes toevoegen, het logo en de favicon instellen en de lettertypes selecteren voor de titels en body teksten. Eventueel kan je ook extra instellingen maken door de kleuren van je call to action buttons te selecteren maar dit is niet verplicht. 

Starten met Elementor in 5 stappen

Starten met Elementor - Stap 4: Header & footer maken

Met Elementor’s Theme Builder kun je eenvoudig aangepaste headers, footers en 404-pagina’s maken die perfect passen bij de stijl van je website. Deze instellingen hoef je maar een keer te maken zodat de onderdelen daarna overal te zien zijn en je ze maar op een plek hoeft aan te passen.  

Om te beginnen, navigeer je naar Elementor > Theme Builder in je WordPress-dashboard en klik je op het type template wat je wil maken. Vervolgens kun je met de intuïtieve drag-and-drop builder de lay-out van je header en footer ontwerpen. Voor de 404-pagina kun je creatieve ontwerpen maken om bezoekers te helpen navigeren wanneer ze een niet-bestaande pagina bezoeken, en zo een consistente gebruikerservaring bieden op je hele website. 

Als het Elementor werkveld is geopend, kan je een container maken. Dit figureert als rij waarin je widgets kan plaatsen. Via de container settings kan de uitlijning, opbouw en breedte van de container en widgets bepalen. 

Als je op de 9 puntjes in de editor klikt, zie je een overzicht van widgets. Hier kan je verschillende widgets slepen in de container om zo het template op te bouwen.

Starten met Elementor in 5 stappen

Starten met Elementor - Stap 5: Je eerste pagina maken

Nu je alle basisinstellingen hebt gemaakt, kun je beginnen met het maken van je eerste pagina. Ga naar ‘Pagina’s’ in je WordPress-dashboard en klik op ‘Nieuwe toevoegen’. Geef je pagina een titel en klik vervolgens op ‘Bewerken met Elementor’ om de Elementor werkveld te openen.

 Als je op de 9 puntjes in de editor klikt, zie je een overzicht van widgets. Hier kan je verschillende widgets slepen in de containers om zo de pagina op te bouwen.

Starten met Elementor in 5 stappen
Investeren in de Elementor Template Bibliotheek betekent niet alleen toegang tot meer dan 100+ templates die je direct op je website kan verwerken, de uitgebreide Elementor cursus met meer dan 30+ uitleg video's en de website strategie training.

Geen zin om zelf uren te klooien met de opbouw van je pagina's?

Word dan lid van de Elementor Template Bibliotheek. Een bibliotheek met meer dan 120 templates die je meteen kan gebruiken op jouw Elementor website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben Eline van Doorn

Als webdesigner en technisch marketing strateeg help ik ondernemers met het ontwikkelen van ijzersterke websites, leeromgevingen en Elementor templates die zorgen voor meer omzet.

gratis gids

7 tips voor een ijzersterke website

Er zijn een aantal onderwerpen waar ik altijd naar kijk om zo de website juist te beoordelen en deze punten deel ik graag met je zodat je daarna aan de slag kan met het optimaliseren of het (laten) maken van een nieuwe website.

gratis e-guide

Dit zijn de grootste fouten die je kan maken met Elementor op je website

In deze e-guide laat ik je de acht meest gemaakte fouten met Elementor zien en hoe je ze vandaag nog kan oplossen.